Mammoetgras is een kruising tussen Miscanthus Giganteus (Olifantengras) en Tripsacum Dactyloides (Gamagrass). De planten waaruit Mammoetgras gekruist is zijn hebben beide zeer grote CO2 opslagcapaciteiten. Mammoetgras kan tot ca. 6 meter per jaar groeien en is daarmee met recht de grote broer te noemen van Olifantengras. Dit supergras absorbeert 4 keer zoveel CO2 per hectare dan een bos in ons klimaat. Daarnaast kan Mammoetgras 2 jaar na het planten al geoogst worden. De eerste oogst zal 20 tot 30 ton cellulose bevatten. Daarna zal ca. 40 ton droge stof per jaar van 1 hectare geoogst kunnen worden. En dat 20 jaar lang… De toepassingen van Mammoetgras zijn enorm. Van bouwmaterialen (isolatiemateriaal, spaanplaat), tot papier, tot brandstof. En die laatste toepassing (Mammoetgras Pellets) bracht ons van houtpellets-online.eu op het idee om deze CO2 kannibaal op de voet te gaan volgen.
Mammoetgras is ontwikkeld en veredeld in Boskoop. Dit tuindersgebied in hartje Nederland staat bekend om de vele boomkwekerijen, maar vooral om de kennis en innovatiekracht van de boomkwekerijsector.
Mammoetgras lijkt erg op Olifantengras, maar er zijn duidelijke verschillen te benoemen. De vezels van Mammoetgras zijn wit. De vezels van Olifantengras zijn groen. Zeker voor de productie van papier en verpakkingsmateriaal is dit een groot voordeel. Mammoetgras wordt ca 6 meter hoog. Olifantengras wordt ca 4 meter hoog. Mammoetgras heeft door zijn groeipotentieel een opbrengst na 2 jaar een opbrengst van ca. 25 ton per hectare in Nederland. In warme landen is de potentie nog groter en kan de opbrengst per hectare oplopen tot 50 ton. Olifantengras kan na 3 jaar geoogst worden en heeft een opbrengst van ca. 18 ton per hectare.
Ja, Mammoetgras is gepatenteerd.
De toepassingen van Mammoetgras zijn enorm. Hieronder een greep uit de toepassingen:
1. Papier
2. Spaanplaat
3. Stalstrooisel
4. Onkruidonderdrukking
5. Gewasbescherming
6. Brandstofpellets
7. Bio ethanol
Mammoetgras zou kunnen bijdragen tot inkomsten in de vorm van koolstofcertificaten (carbon credits) doordat het gewas behoort tot de C4 gewassen. C4 gewassen staan bekend om hun zeer hoge CO2 vastlegging.
Onze interesse werd logischerwijs gewekt door de toepassing als brandstof als ‘Mammoetgras Pellets’. Er is helaas nog niet veel bekend over de werkelijke calorische waarde (warmtewaarde) van Mammoetpellets, maar de verwachting is dat een kilo mammoetpellets ongeveer dezelfde calorische waarde heeft als houtpellets. Gemiddeld ca. 18 MJ per kilo. Met en snel rekensommetje over het gemiddelde gasverbruik in Nederland per huishouden van ca. 1200 M3 gas zou 35% van het totale landbouwoppervlak in Nederland (2.200.000 hectare) beplant moeten worden met Mammoetgras. Dit is logischerwijs niet haalbaar, maar het geeft wel een beeld van de potentie van deze toepassing.