Powered by Van Dooren

Schotse whisky met 90 procent lagere CO2 footprint

De Schotse whiskyproducent John Dewar heeft met de installatie van een houtpellet-installatie in de fabriek bij Aberfeldy, de CO2-voetafdruk met 90 procent verlaagd. Dewar brengt onder meer William Lawson’s op de markt. 

De Dewar destilleerderij in het Schotse Aberfeldy stookt sinds eind 2014 de verschillende whisky’s op een houtpellet-installatie. De faciliteit produceert ruim twee miljoen liter single malt Aberfeldy Scotch per jaar.

Traditioneel gebruiken stokerijen fossiele brandstoffen, zegt Iain Lochhead van het drankenconcern John Dewar & Sons, een dochteronderneming van Bacardi, in een persbericht. “We hadden veel ideeën om het brandstofverbruik terug te dringen, en we hebben een aantal opties onderzocht. We hebben uiteindelijk gekozen voor een biomassa-installatie.  De CO2-uitstoot bij de huidige productie gaat met zo’n 6.000 ton per jaar omlaag.

Aardverschuiving

De Scotch Whisky Association (SWA) noemt de stap van het concern een aardverschuiving in de industrie. “De vervanging van installaties op fossiele brandstoffen door biomassa als pellets draagt bij aan een kostenverlaging voor energie en lagere emissies”, zegt David Williamson van de SWA.

John Dewar heeft nog vier andere whisky-destilleerderijen in Schotland. Het concern produceert verschillende blended scotch-merken, waaronder William Lawson’s, en single malts.

BRON:  www.duurzaambedrijfsleven.nl

Plaats een reactie