Powered by Van Dooren

Project | African Clean Energy

“Een beetje rook is al schadelijk voor de gezondheid. Dus als je regelmatig op een open vuur kookt, speel je eigenlijk met je leven. Het is helaas dagelijkse praktijk voor zo’n twee tot drie miljard mensen in armere delen van de wereld. Met de ACE 1 kachel van African Clean Energy kunnen zij veilig hun eten koken, zonder brandgevaar en giftige rook.”

Ruben Walker runt samen met zijn familie African Clean Energy. Ze maken de ‘ACE 1 Ultra-Clean Biomass Cookstove’, een draagbaar kacheltje om op te koken. Met de ACE 1 is het bedrijf in de race voor de Groene Tulp van de Accenture Innovation Awards 2014: de Award voor de meest duurzame innovatie. Het kacheltje werkt op alle soorten biomassa, zoals koeienmest, houtpellets, maïskolven en ander landbouwafval. “Wat je er ook instopt, het verbrandt volledig en zonder gevaar voor de gezondheid.”

African Clean EnergyGiftig en brandgevaarlijk
“Nu koken veel mensen nog op heel inefficiënte brandstoffen. Houtskool, of kerosine bijvoorbeeld. Kerosine is giftig en ontzettend brandgevaarlijk. Elk jaar komen in Zuid-Afrika alleen al meer dan 3000 mensen om het leven bij kerosinebranden. En het is ook nog eens heel duur. Met de kosten die je bespaart op brandstof heb je de aanschaf van de ACE 1 er snel uit. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

CONCLUSIE:

Houtpellets kunnen een geweldig oplossing bieden om de bevolkingsstrefte in arme landen te verminderen. Houtpellets genereren namelijk het hoogste rendement en de laagste emissie in de biomass cookstove.

Plaats een reactie