Powered by Van Dooren

Pelletkorf 2.0

Pelletkorf 2.0

U kunt houtpellets ook in uw haard of houtkachel branden. Met behulp van deze pelletkorf kunt u op een eenvoudige wijze de voordelen van het stoken op houtpellets ondervinden.

Wij leveren als enige in Nederland en België pelletkorven van ‘3mm dik hoogwaardig’ staal. De korf heeft hierdoor een zeer lange levensduur. 

*Geleverd inclusief  brandrooster t.w.v. €25,-. Ook snelle verzending in Nederland en België.*

Bekijk het aanbod houtpellets om de pelletkorf bij te vullen. 

Pelletkorf 2.0

Januari 2016 hebben wij een update doorgevoerd op onze pelletkorf. Om de levensduur van de korf te verlengen en het rendement van de korf te verbeteren hebben wij een extra brandrooster toegevoegd aan de pelletkorf. Het brandrooster wordt op de bodem van de korf geplaatst. Hierdoor is de beluchting in de korf aanzienlijk beter dan voorheen en branden de pellets gewoonweg beter en efficiënter. Hierdoor kan de korf ook in iets minder goed beluchte kachels worden gebruikt en brand nog schoner dan het voorgaande model. Ook de rookgassen worden hebben wij hierdoor verder weten terug te dringen. Leuk voor de buren, maar ook leuk voor u omdat u nog minder vaak uw kachelruitjes hoeft te reinigen. Tevens wordt door het brandrooster de bodem van de korf beschermd tegen de extreme hitte van de pellets. De korf krijgt hierdoor een aanzienlijk langere levensduur.

Warmte

Uw haard zal iets minder heet worden dan dat u gewend bent met het stoken op houtblokken. Doordat de korf gelijkmatig opbrandt verbruikt de pelletkorf minder brandstof per uur dan het stoken op houtblokken. Hierdoor zal de warmtewaarde dus ook iets minder kunnen zijn. Door veel klanten wordt dit juist als aangenaam ervaren omdat veel kachels en haarden de te verwarmen ruimte juist te warm maken.

Tip! Hoe lichter de pellets van kleur zijn (naaldhout) hoe makkelijker de korf zal branden. Aanrader: witte pellets.

Bekijk de korf in actie op het onderstaande YouTube filmpje:

Werkwijze:

U kunt de korf op 2 wijze gebruiken:

  1. De eerste en meeste gemakkelijke methode. U vult de korf volledig met zo’n 6 tot 8 kg. houtpellets. Er mag zelfs een kop op de korf komen als u daar ruimte voor heeft in uw haard. Dan ontsteekt u de korf met 2 aanmaakblokjes en wat lampenolie. U kunt dan de zuurstoftoevoer van uw kachel maximaal openzetten om een snelle verbranding te genereren. Vooral de zuurstoftoevoer van onderen is erg belangrijk. Door veel lucht door de pellets ontstaat er een optimale verbranding en zal de rookvorming minimaal zijn.  Na zo’n 30 minuten zal de bovenkant korf volledig branden en kunt u de zuurstoftoevoer iets dichtdraaien. Dit is overigens geen eis. Als u snel warmte wilt kunt u de zuurstoftoevoer ook op maximaal laten staan. Als alle pellets branden kunt u de zuurstoftoevoer zo goed als dicht zetten. Zo zal de korf nog ca 2 uur nasmeulen.  Op het moment dat de korf helemaal uitgebrand is herhaalt u de bovengenoemde methode. Belangrijk hierin is dat er geen smeulende pellets meer onderin de korf liggen. Dit geeft namelijk rookvorming bij de volgende ‘lading’ pellets. Het laden van de pelletkorf doet u ten alle tijden met stalen gereedschap en brandwerende handschoenen.
  2. De tweede methode vergt iets meer tijd en energie maar als u sneller warmte wilt genereren kunt u de korf voor ca 1/3 vullen. Dit geheel ontsteekt u wederom met 2 aanmaakblokjes en wat lampenolie. Doordat de korf niet geheel gevuld is komt er aanzienlijk meer zuurstof door de geperforeerde bodem en brandrooster op de bodem van de korf en zullen de pellets eerder volledig en extreem warm branden. Laat de pellets rustig doorbranden totdat er nog een klein laagje (ca 2 cm) roodgloeiende kooltjes onderin de korf liggen. Met een stalen handschep (zie afbeelding) of een stalen blik van stoffer en blik schuift u de pellets vanuit het midden naar de voor- en achterzijde van de pelletkorf. Wij adviseren u uiteraard om hier brandwerende handschoenen te gebruiken. In het midden van de korf ziet u dan uiteraard weer de bodem van de korf. Nu kunt u 1 á 2 scheppen pellets voorzichtig op een bergje in het midden laten vallen. Zorg ervoor dat de gloeiende kooltjes niet teveel onder de nieuwe pellets komen. Dan kunt u met hoge zuurstoftoevoer van onderen de nieuwe lading pellets weer snel ontsteken. Wanneer de pellets weer volledig branden kunt u de zuurstoftoevoer weer wat lager zetten. U zult zien dat met deze methode de kachel eerder heet zal zijn. Het vergt wat meer tijd en energie, maar voor de liefhebbers van het gebruik van de haard zal dit niet zo’n probleem zijn.

U zult begrijpen dat het voor ons bijzonder moeilijk te beoordelen is welke methode voor u het beste is. Dit is erg afhankelijk van het type kachel, de zuurstoftoevoermogelijkheden van uw kachel, uw warmtewens en hoe creatief u bent met het stoken van uw kachel of haard. Oefening baart kunst en u zult zien dat na wat testen met uw kachel u snel de meest efficiënte manier vindt voor het gebruik van uw pelletkorf.

Voordelen:

  • CO2 neutraal verwarmen
  • Zeer efficiënte verbranding en dus weinig asresten
  • Geen hout hakken, zagen en/of kloven
  • Eenvoudig vullen van de korf (bij voorkeur met een stalen schepje of blik van stoffer en blik)
  • Geen vonkenregen doordat de houtpellets minimaal vocht bevatten en niet ‘knetteren’
  • Bij het juiste gebruik minder rookvorming dan houtblokken
  • Aanzienlijk minder schoonmaken van de kachelruitjes door schonere verbranding dan houtblokken

Bestel de Pelletkorf nu in onze WEBSHOP