Powered by Van Dooren

Pelletkachel onderhoud

Pelletkachel onderhoud

Schoonmaken pelletkachel

Een pelletkachel heeft regelmatig onderhoud nodig. Of dient regelmatig te worden schoongemaakt. Het verdient de aanbeveling om dit met een aszuiger te doen. Of een asemmer die gekoppeld kan worden aan uw stofzuiger. De beste tijd om de kachel schoon te maken is vóór het opstarten. Het as in de pelletkachel is afgekoeld en de kachel is koud.

Groot onderhoud:

Minimaal éénmaal per jaar of na ca.  2000 branduren of 2000 kilo houtpellets dient er groot onderhoud uitgevoerd te worden of als de kachel het anders aangeeft. Ook kan het verminderd rendementaanleiding zijn tot het doen van een groot onderhoud (door gebruik van slechte houtpellets). Het verdient de aanbeveling om dit door uw leverancier/installateur te laten doen. Het niet tijdig of goed uitvoeren van een groot onderhoud aan uw pelletkachel kan leiden tot storing , schade, dat niet gedekt wordt door de garantie.

Gecertificeerd:
Zoek voor het onderhoud dan ook naar een gecertificeerde installateur. Installateurs worden door de diverse palletkachelproducenten gecertificeerd. Zo zult u minder snel tegen problemen met garantiegevallen aanlopen.

Regulier onderhoud wat u zelf kunt  doen: (na 1 à 2 branddagen / 30 branduren)

Brandkorf reinigen

Haal de brandkorf uit zijn houder en klop deze leeg in de verbrandingsruimte of in de asemmer.  Verwijder de asresten van de verbranding. (slakken) Maak de gaatjes van de brandkorfje schoon. Als u de brandkorfje terug plaatst kijk kan goed of deze goed in zijn houder zakt en dat de ronde opening voor de gloeispiraal zit.

Verbrandingsruimte en asla schoonmaken

Stofzuig nu de verbrandingsruimte schoon en verwijder als laatste de aslade en zuig deze leeg of gooi en het bij  de bloemen in de tuin. Zuig de ruimte van de aslade schoon.  Zuig ook de deur en het raam en eventueel andere plekken schoon in de verbrandingsruimte waar u nog as tegen komt.

Ruit schoonmaken

Maak de ruit van de palletkachel schoon met  wat vochtig keukenpapier en een goede kachelruitreiniger.  Een goede ruitreiniger is echt de oplossing.  Na veel testen en ervaringen te delen met onze klanten zijn wij tot de conclusie gekomen dat de kachelruitenreiniger van Jemako (AshEx®-Gel) het beste middel is voor een streeploos resultaat. Wij voeren de producten van Jemako in onze webshop. Met de startset heeft u een goede basis voor het schoonmaken van uw kachel- of haardruitjes. De set bestaat uit 500 ml JEMAKO AshEx® gel, een schuimpomp, twee JEMAKO AshEx® reinigingsdoeken, een handige opbergbox en een duidelijke gebruiksaanwijzing. U zult zien dat u zeer lang met 1 verpakking zult doen. Wanneer uw gel op raakt kunt u simpelweg een enkele navulling of een verpakking van 6 navulflesjes bij ons bestellen.

OPMERKING

Het bovengenoemde zijn allen aanbevelingen. Reinig vaker als u op de aanbevolen intervallen zware as opeenhopingen ziet of als u roet uit de ventilatie ziet komen.  Een goed onderhouden pelletkachel brand mooier, langer en geeft meer rendement.