Powered by Van Dooren

De Pellet Barbecue – Pellet Grill – Barbecue op houtpellets

Nu beschikbaar in onze webshop!

In de VS is de Pellet Barbecue, ook wel Pelletgrill genaamd al jaren een begrip in vele tuinen, patio’s en veranda’s en campings. In Europa is de Pellet Barbecue nog relatief onbekend. Maar wij zien de vraag naar deze geweldige manier van grillen ook in Europa met rasse schreden toenemen. Vandaar dat het team van Houtpellets-Online.EU eens op onderzoek gegaan is naar de mogelijkheden, onmogelijkheden, voordelen, nadelen van het grillen op houtpellets. Dat heeft geresulteerd in de onderstaande Q&A over de Pellet Barbecue:

Hoe werkt een Pellet Barbecue / Pelletgrill?

De Pellet Barbecue is qua gebruik goed te vergelijken met een gasbarbecue. Echter heeft de Pelletgrill het mega-grote voordeel dat de gerechten veel meer smaak krijgen door het gebruik van houtpellets tov butaangas of propaangas. De heerlijke rooksmaak van de houtpellets geven een unieke touch aan je gerechten. En als je het ons vraagt ook een betere en uniekere smaak dat bij het grillen op een kolen BBQ.

Kan ik gewone (kachel) houtpellets voor de Pellet Barbecue gebruiken?

Nee, wij adviseren om speciale pellet voor de Pellet Barbecue aan te schaffen. De pellets zijn zeker duurder dan gewone houtpellets voor in de pelletkachel. Pellets voor in de pelletkachel kosten ca. € 0,35 per kg. De grillpellets kosten ca. € 2,00 per kg. Uiteraard een groot verschil, maar gezien het minimale verbruik is het verschil naar onze mening niet zo spannend. Wat wel spannend is dat de speciale grillpellets in heel veel soorten en smaken te krijgen zijn. En allemaal verschillende houtsoorten geven hun eigen specifieke smaak en geur. Geweldig om te testen dus. Een aantal houtsoorten die veel gebruikt worden voor Barbecue pellets zijn Appel, Kers, Els, Beuk, Acacia. Daarnaast worden en nog een tal van speciale ‘Blends’ van pellets aangeboden.

Wat kost een Pellet Barbecue?

Er zijn diverse merken die verschillende pellet barbecues in het assortiment hebben. De prijzen van de pellet barbecues lopen daarom vrij uiteen. Dit heeft met verschillende factoren te maken, namelijk de grootte, capaciteit, opties en merk. De barbecue is te verkrijgen vanaf €400,- daarentegen lopen de prijzen op tot wel €2500,- voor een zeer professionele pellet barbecue.

Kan ik ook (koud) roken op een Pellet Barbecue?

Ja, het is zeker mogelijk om zowel warm als koud te roken op de pellet barbecue. Omdat er een vuurtje moet zijn om de pellets brandend te houden is de minimum temperatuur van een pellet barbecue rond de 50-65°C, dit hangt natuurlijk wel weer af van welk merk de barbecue is. Een aanrader om te gebruiken is de pellet smoke tube, deze brandt ongeveer 3 uur met constante rookafgifte. Het voordeel hiervan is dat het eten de perfecte ‘rook’ smaak krijgen.

Hoe steek je de smoke tube aan?

De smoke tube kan men verticaal aansteken. Zet de koker rechtop en gebruik een halve aanmaakwokkel, gasbrander of looftlighter om te pellets aan te steken. De pellets zullen eerst 5-10 minuten moeten branden, daarna blaas je de vlam uit en kan het roken beginnen. De pellets zullen blijven roken, bij warm roken wordt de tube geplaatst op het rooster en bij koud roken onder het rooster.

Wat is het verbruik van de Pellet Barbecue?

De pellet barbecue is te regelen door middel van een bedieningspaneel. Daar kan men de temperatuur zelf instellen, hoe hoger de temperatuur, des te meer pellets er verbrandt worden. Verder kan het verbruik ook verschillen door het merk barbecue. Normaliter verbruikt een pelletkachel op een lage stand zo’n 450-500 gram per uur, dat kan oplopen tot wel 900-1400 gram per uur op vol vermogen.

Let wel op welke pellets er in de pellet barbecue geplaatst worden. Het is namelijk niet zo dat de pellets van een pelletkachel ook in de barbecue gaan. Pellets voor kachels kunnen stoffen bevatten die men niet wilt eten. Pellets voor de pellet grill kosten ca. €19,- voor 9 kilo.

Hoe moet ik de Pellet Barbecue onderhouden?

De pellet barbecue heeft natuurlijk ook onderhoud nodig, net als alle andere barbecues. Alleen de manier van onderhoud is bij een pellet barbecue wel anders dan bij een gas barbecue. Het as uit de rook- en verbrandingskamer  moet regelmatig worden verwijdert, daarbij kan een aszuiger goed van pas komen.

Het reinigen van het grillrooster is hetzelfde als bij een gewone barbecue, met behulp van een borstel. Om vet tegen te gaan, is het verstandig om een stuk aluminiumfolie op de lekplaat te plakken. Dit scheelt veel gedoe omtrent het verwijderen van vetresten. Sommigen merken verkopen lekbakken die precies op de lekplaat passen.

Verder moet het lekemmertje worden schoongemaakt, anders hoopt het vet op en wordt het een zootje. Ook daar kan aluminiumfolie erg bij helpen!

Als de barbecue niet wordt gebruikt, laat dan de pellets niet in de barbecue zitten. Het is mogelijk dat de pellets vochtig worden en op die manier gaan uitzetten. Dit kan ervoor zorgen dat de barbecue aan de binnen kant vast komt te zitten. De rest van de onderdelen van de barbecue kunnen worden schoongemaakt door middel van een vochtig doekje.

Als laatste is het een aanrader om een afdekhoes te gebruiken voor de pellet barbecue. Het zijn prijzige producten met elektronica, dus het is van belang dat dit goed wordt beschermd.

Welke gerechten kan ik maken op een Pellet Barbecue?

Op een pellet barbecue kunnen dezelfde gerechten worden klaargemaakt als in een smoker, gasbarbecue of oven. Het grootste voordeel van een pellet barbecue is dat de gerechten de fijne barbecue smaak krijgen door het gebruik van pellets.

Zijn er ook draagbare modellen?

Ja zeker, er zijn draagbare pellet barbecues. Zo kan een draagbaar model meegenomen worden op vakantie, maar ook naar fijne plekjes waar men van de natuur wilt genieten onder het genot van gegrilld eten.

Daarnaast is de IkiPele een mini grill/kacheltje, die ook regelmatig wordt gebruikt om eten op klaar te maken. Dit draagbare model kan worden gestookt op ‘normale’ pellets. Dit praktische kacheltje/grill is een fijn product om aan de tuinaccessoires toe te voegen.

Wat is de historie van de Pellet Barbecue?

De pellet barbecue is ontwikkeld in 1985 door Traeger Grills. Er kwam meer vraag naar alternatieve warmtebronnen, daarnaast nam de vraag naar biomassa steeds meer toe. Met de uitvinding van houtpellets, pelletkachels en pelletketels tot gevolg. De pelletbarbecue was dus een logische vervolgstap na deze ontdekking. De pellet barbecue en de Blends aan brandstof is door de jaren heen geoptimaliseerd en er zijn vandaag de dag dus diverse merken die het product aanbieden. In de loop van de tijd kwam men erachter dat eten minder snel vlam vat en de smaak meer ‘rokerig’ is.

Bestel nu de pelletgrill in onze webshop!