Powered by Van Dooren

Olifantengras (Miscanthus) Pellets

Een ontwikkeling die wij met grote interesse volgen is de groeiende productie van Miscanthus in Nederland. Miscanthus, ook wel olifantengras genoemd is een zeer snel groeiende grassoort met een energetische waarde van steenkool en kan zeer goed in Nederland verbouwd worden. 

Per hectare neemt de plant 4 keer zoveel CO2 op als een hectare bomen. Omdat de Miscanthus in de winter niet verdwijnt biedt hij geweldige beschutting aan dieren. En dat is uiteraard heel goed voor de biodiversiteit.  

Zeker gezien de hoge energetisch waarde zien wij kansen om dit rietachtige gewas te gaan gebruiken als brandstof voor in pelletkachels. Logisch dus dat daar onze interesse is gewekt. Wij hopen dit mooie product te kunnen toevoegen aan onze webshop. Naast brandstof kan het gewas gebruikt worden voor o.a. bouwmateriaal, papier en/of bioplastics. 

Wageningen universiteit is een studie gestart om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van Miscanthus en wat de toepassingsgebieden kunnen worden. De toepassingsgebieden waar de studie nu op gericht is zijn o.a. de productie van bio-brandstof en het weren van ganzen van Schiphol. 

In 2010 is er rondom Schiphol een project gestart met de productie van 15 hectare Miscanthus. Het project werd in 2013 uitgebreid tot 60 hectare. Het project is te klein voor het ontwikkelen van een raffinageproces maar groot genoeg voor het testen van de teelt, het onderzoek m.b.t. het weren van voornamelijk ganzen en het testen van de producteigenschappen mbt bouwmaterialen (spaanplaat) en biobrandstof (pellets). 

Aangezien ons bedrijf op een steenworp afstand ligt van Schiphol houden wij deze ontwikkelingen scherp in de gaten. Hoe mooi zou het zijn om de olifantengras-pellets in onze webshop te kunnen gaan voeren. Dit met een minimale transportafstand, lage CO2 druk. 

Op deze pagina zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en projecten rondom Miscanthus. 

Publicaties: 

Projecten: