Powered by Van Dooren

Houtpellets testen

Houtpellets testen

naaldhout pellets | 100% naaldhoutWij krijgen van onze klanten regelmatig vragen hoe ze houtpellets kunnen testen op de juiste kwaliteit of verschillen tussen de pellets kunnen onderzoeken. Er bestaan 5 simpele thuistests om de kwaliteit van uw houtpellets te testen. Die willen wij uiteraard graag met u delen. 

Uiteraard kunt u uitgaan van de juiste kwaliteit als de pellets het keurmerk EN+A1 hebben. Toch kunnen ook EN+A1 pellets echt van elkaar verschillen. Dit hoeft dus niet te betekenen dan EN+A1 de beste pellets zijn. De beste pellet kan voor iedere gebruiker, elke kachel, elke afstelling weer anders zijn. 

Watertest

Gooi een klein handje pellets in een glas water. Zinken de pellets direct naar de bodem dan hebben de pellets de juiste dichtheid. Als de pellets blijven drijven is de dichtheid onvoldoende voor het EN+A1 keurmerk. 

Kleur

De kleur van de pellet zegt zeker niet alles van de kwaliteit van de pellet. Maar kleur kan wel een indicator zijn van kwaliteit en de samenstelling van de pellet. Is de pellet heel lichtbruin van kleur of bijna wit dat heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een 100% naaldhout pellets. Heb je een donkere pellet? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een mixpellet. Deze mix bestaat vaak uit een combinatie van loof- en naaldhout. Nederlandse houtpellet producent verwerken vaak zaagsel uit de houtverwerkende industrie. Een supermooi product aangezien hier echt ‘afval’ wordt verwerkt tot brandstof. Het nadeel van deze pellets is dat ze in batches gemaakt worden en er dus enigszins verschil kan ontstaan in de samenstelling tussen de batches. 

Hardheid

Je kunt 2 soorten pellets goed met elkaar vergelijken door beide soorten op hetzelfde moment in een glas water te leggen. Degene die het snelste uit elkaar valt heeft de laagste dichtheid. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de opbrengst aangezien de calorische waarde hoger is. 

As

Het as wat ontstaat bij de verbranding van houtpellets zegt extreem veel over de zuiverheid van de pellets. Maar… de afstelling van de kachel is ook extreem belangrijk voor een goede en schone verbranding. De combinatie van de juiste pellet in een goed op de pellet afgestelde en goed onderhouden kachel is daarom van zeer groot belang. Een goede pellet zal over het algemeen donkergrijze as vormen. De as is bijzonder fijn en voelt bijna vloeibaar aan. Ook het branderpotje zal bij een goede pellet gemakkelijk schoon te houden zijn. Vervuilde pellets kunnen een dikke koeklaag in de branderpot achterlaten. Het regelmatig (dagelijks) legen van het branderpotje is daarom ook sterk aan te raden. Ook bij een zuivere pellet zal de kachel beter branden als het branderpotje schoon is en de kachel dus voldoende verse lucht krijgt om optimaal te kunnen functioneren. 

Kachelruitje

Het kachelruitje zal bij een goede pellet en een goed afgestelde kachel ook langer schoon blijven. Het kachelruitje zal een dunne film roet krijgen die eenvoudig is te reinigen met een natte doek en een klein beetje as uit de asla of uit de branderpot. In ons blog ‘Kachelruitje reinigen’ delen wij onze ervaringen en de ervaringen en tips van klanten betreffende het schoonmaken van het kachelruitje. 

Heeft u nog tips en trucs betreffende het testen van de kwaliteit van houtpellets? Geef dit door aan onze klantenservice.

Bekijk hier onze houtpellets aanbiedingen pagina.