Powered by Van Dooren

Houtpellets in een haard branden

U kunt houtpellets ook in uw haard of houtkachel branden. Met behulp van de pelletkorf kunt u op een eenvoudige wijze de voordelen van het stoken op houtpellets ondervinden. U vult de pelletkorf met 6 á 8 kg houtpellets. Ontsteken doet u op eenvoudige wijze met een aanmaakblokje en wat lampolie. Na ontsteken zal de pelletkorf 3 tot 4 uur branden naargelang de toevoer van zuurstof in uw haard of kachel.

In 2014 heeft Houtpellets-Online.EU het eerste type pelletkorf ontworpen en ontwikkeld, omdat er veel vragen van onze webshop-bezoekers kwam of houtpellets ook in een haard of kachel te branden zijn. Vandaar uit zijn wij gaan ontwikkelen en testen. Het resultaat was de Pelletkorf 1.0. Na de introductie in 2014 zijn er veel updates aan de korf doorgevoerd om de levensduur te maximaliseren en om het rendement te optimaliseren. Daar is de Pelletkorf 2.0 inclusief uniek brandrooster uit ontstaan.

Hoogwaardig staal

Onze pelletkorven zijn gemaakt van 3 mm dik hoogwaardig staal. Hiermee onderscheiden wij ons van andere aanbieders in de markt.

Uniek geperforeerd

De korf is op de juiste plaatsen geperforeerd, maar niet volledig geperforeerd. Dit zorgt voor een optimale verbranding en rendement, maar ook voor stevigheid en daarmee levensduur van de korf.

Brandrooster

De Pelletkorf 2.0 wordt standaard geleverd met een brandrooster. U legt het rooster in de korf op de bodem. Het rooster zorgt voor een betere beluchting van de korf waardoor de pellets makkelijker branden en schoner verbranden. De korf heeft hierdoor een zeer hoog rendement.

Gratis pellets

Wij leveren onze pelletkorven met 1 zak van 10 kg. bruine (mix)pellets. De pellets zijn gemaakt van een mix van naaldhout en loofhout. Deze mix zorgt voor een mooie verbranding in de korf en een hoog rendement door het toegevoegde loofhout.

Gratis bezorging

Onze pelletkorven worden gratis bezorgd in Nederland. Voor overige landen in de EU wordt een toeslag belast. Deze toeslag wordt getoond in het bestelproces.

3 afmetingen

Wij hebben 3 afmetingen in ons assortiment. Daarmee is er vul bijna elke type kachel wel een maat beschikbaar. Meet uw kachel goed na en bestel een zo groot mogelijke afmeting korf. Hoe groter de korf hoe langer de brandduur. Let hierbij ook op de opening (ingang) van uw kachel. Zit er geen rooster of deurtjes in de weg bijvoorbeeld.

Afmetingen:
Small: 26x20x14cm (LxBxH)
Medium: 31x26x18cm (LxBxH)
Large: 41x20x20cm (LxBxH)

Veel gestelde vragen (FAQ)

Kan ik de pelletkorf ook in een open haard zonder deurtjes gebruiken?

Ja, dat kan zeker. Wanneer uw haard voldoende ‘trek’ heeft zal onze pelletkorf ook in uw open haard (zonder deurtjes) goed functioneren.

Hoe gebruik ik de korf voor de eerste keer?

De werking van de korf is in elke haard of kachel uniek. Wij adviseren u om de eerste keer de korf direct volledig te vullen, maar bijvoorbeeld voor de helft. Het brandrooster zal dan eerder zijn werk gaan doen en daarmee krijgt u sneller beeld hoe de korf in uw haard functioneert. Laat de korf daarna volledig uitbranden en vul de korf daarna volledig. Let er hierbij op dat er geen smeulende pellets op de bodem zijn achtergebleven, maar dat de korf echt volledig uitgebrand is. Anders zou er onnodige rookvorming kunnen ontstaan.

Kan ik de pelletkorf bijvullen tijden het branden?

Ja, u kunt de pelletkorf bijvullen tijdens het branden. Let er hierbij wel op dat de korf ten alle tijden blijft branden. Vul dus niet teveel bij, maar begin met kleine beetjes pellets toe te voegen. U kunt hierbij een stalen blik (van stoffer en blik) gebruiken die u in elke bouwmarkt kunt kopen.

Hoe vul ik de pelletkorf bij?

U kunt de pelletkorf bijvullen door met het stalen blik de smeulende pellets naar de voorzijde van de korf te schuiven. U vult daarna de nieuwe pellets bij aan de achterzijde van de korf. Zorgt dat de luchttoevoer van de kachel open staat of laat de kacheldeurtjes op een kiertje. U zult zien dat de korf binnen een paar seconden weer vlam vat. Wanneer de korf weer goed brand kunt u de kacheldeurtjes weer sluiten en de luchttoevoer ‘knijpen’ naar de gewenste stand.

Kan de pelletkorf ook op maat gemaakt worden?

Nee, helaas kunnen wij geen pelletkorven op maat maken. Wij hebben 3 afmetingen waar onze klanten uit kunnen kiezen. Om een korf op maat te laten maken wordt simpelweg te duur. Wij produceren de korven in grote batches waarmee we de korven ook tegen scherpe prijzen kunnen aanbieden.

Welke pellets zijn geschikt voor de pelletkorf?

In principe kunnen alle soorten pellet gebruikt worden voor de pelletkorf. Van 100% naaldhoutpellets (witte pellets) tot mix pellets (naaldhout/loofhout). Het voordeel van loofhout is dat deze pellets een hogere energetische waarde hebben en dus simpelweg heter worden in de kachel. Het voordeel van 100% naaldhoutpellets is dat deze pellets iets makkelijker branden in de korf. Dit kan dus voor elke kachel of gebruiker anders zijn.

Zijn houtpellets 100% CO2 neutraal

Onze houtpellets zijn gemaakt van restafval (zaagsel) uit grote houtzagerijen. Daarmee is deze brandstof zeker zeer duurzaam en circulair. Maar 100% CO2 neutraal is een utopie. Er wordt namelijk ook energie gebruikt om de pellets te produceren en om de pellets te vervoeren. Echter zijn houtpellets wel veel CO2 vriendelijker dan fossiele brandstoffen. Hout komt van bomen die CO2 opgenomen hebben. Deze CO2 komt tijdens de verbranding weer vrij om vervolgens weer opgenomen te kunnen worden door bomen.

Worden de kachelruitjes minder vuil?

Ja, uw kachelruitjes zullen aanzienlijk minder vuil worden dan wat u gewend bent met het stoken van houtblokken. Door de extreem schone en droge houtpellets is de verbranding optimaal en zeer schoon. De waas die op de kachelruitjes zal ontstaan is ook veel makkelijker te verwijderen dan wat u gewend bent.

Ontstaat er minder rookvorming dan bij houtblokken?

Ja, bij het juiste gebruik zal er zeker minder rookvorming ontstaan dan bij het stoken op houtblokken. Fijn voor uw buren, maar ook fijn voor het onderhoud aan uw kachel. Uiteraard zal uw rookkanaal en kachel ook bij het stoken op houtpellets jaarlijks moeten worden gereinigd.

Wat is het verbruik van de pelletkorf?

Het verbruik is uiteraard zeer afhankelijk van uw kachel en van de warmtevraag. Het gemiddelde verbruik van de pelletkorf is ca. 10 kg. pellets per dag. Wanneer u van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat flink doorstookt kan het verbruik hoger liggen. Wanneer u de korf alleen voor een gezellig vuurtje in de avond gebruikt zal het verbruik lager liggen.

Wordt mijn kachel net zo heet als bij het stoken op houtblokken?

Nee, uw kachel zal iets minder heet worden dan bij het stoken op houtblokken. Dit komt doordat de pelletkorf minder brandstof verbruikt dan bij het stoken op houtblokken. Voor veel gebruikers blijkt dit juist fijn te zijn aangezien het vaak veel te warm wordt in de ruimte waar de kachel of haard staat.