Powered by Van Dooren

Grimbergse abdij met houtpellets verwarmd

De abdij van Grimbergen wordt sinds een paar maanden verwarmd met houtpellets en niet langer met een mazoutstookketel. De abdij verkleint daarmee gevoelig haar ecologische voetafdruk.

‘Wij één van de eerste abdijen in de wereld die verwarmen met houtpellets in plaats van vele andere fossiele brandstoffen die meer milieu belastend zijn’, legt supprior-provisor Karel Stautemans uit.  ‘Met houtpellets is de CO2-uitstoot nul bijna nul. Wij geven de CO2 terug die de natuur ooit heeft opgenomen via de bomen. Een beetje zoals de ‘Feniks’ (symbool van de abdij, red.) die steeds herrijst uit zijn as…’

Er kwamen wel grote infrastructuurwerken aan te pas. Eerst twee jaar studie en voorbereidingen en en daarna 1 jaar uitvoering. Zo moesten twee containers geplaatst worden (één voor de pellets en één voor de twee pelletsbranders) en ondergrondse leidingen van 80 meter naar het hoofdgebouw getrokken worden. Verder moesten ook waterbuffervaten, pompen en digitale sturing die met een GSM-module in verbinding staan voorzien worden.

‘Nu is alles bijna klaar op enkele afwerkingen na. De abdij wordt wel al sinds oktober verwarmd met de houtpellets. Het was een zware investering maar dit is een kaart die wij bewust gekozen getrokken hebben omdat ze voor het milieu beter is en omdat ze op middellange termijn zichzelf terugbetaald.’

‘De kostprijs beloopt 200.000 euro. Wij zijn eigenlijk enorm fier dat wij dit gedaan hebben en zo kunnen bijdragen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk’, aldus nog Stautemans.

BRON:  goeiedag.be

Plaats een reactie