Powered by Van Dooren

Consumenten miljarden duurder uit energie

Europese consumenten waren in 2012 miljarden euro’s duurder uit bij het afnemen van energie dan was voorzien.

Foto:  ANP

Dat komt door vertragingen bij de oprichting van een uniforme energiemarkt die eind 2014 het licht moet zien. Dat maakte de EU-instantie Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) donderdag bekend.

Volgens ACER stegen de prijzen voor elektriciteit per huishouden in 2012 gemiddeld met 4,6 procent. De prijzen van gas stegen zelfs met 10 procent, ondanks prijsregulering door Brussel. ”De onvolmaakte integratie en de versnippering van de retailmarkt in de hele EU hebben geleid tot een significant verlies van sociale welvaart, in de orde van enkele miljarden euro’s.”

 

Een van de projecten die vertraging heeft opgelopen is de koppeling van de handel in energie tussen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De beurzen die aan het platform mee zouden doen verzanden in onenigheid over de vraag wie de handelstechnologie zou leveren. Het project is daardoor voorlopig stopgezet.

Bron: NU.nl

Serieus kostenbesparen op uw energierekening? Investeer in een pelletkachel. Stoken op houtpellets bespaart u al snel 30% op uw energierekening. 

Plaats een reactie